A continuació, us presento el Bloc de l’Assignatura Alfabetització Digital a través del qual tothom que hi entri podrà realitzar un seguiment de tot allò que realitzem dia a dia a les classes. Espero que gaudiu d’aquest bloc i no dubteu en agafar tot allò que us sembli interessant. Tot el que hi ha escrit també és vostre! Així doncs només em queda afegir... BENVINGUTS!

jueves, 22 de diciembre de 2011

Sessió 28: Les EVE/A a l'aula.


He volgut que la última entrada del bloc abans de les vacances estigui destinada a la meva reflexió respecte les noves tecnologies dins les aules. Crec fermament que les noves tecnologies tenen conseqüències  més que positives sempre que s’utilitzin de manera correcte. Hem d’adaptar l’educació a l’era que vivim i no podem ignorar que les noves tecnologies no són el futur, sinó que són el present.

Tenim a la nostra disposició, en qualsevol moment una font inesgotable de recursos i gràcies a aquesta assignatura, hem pogut fer-nos una petita pinzellada per tots aquesta programes que tan útils poden ser a l’hora de potenciar el procés d’aprenentatge dins l’aula. Com podem educar a l’infant fora d’un món digital si al sortir de l’aula s’hi troba immers? Seria una absoluta incongruència. Així doncs, cal apropar als infants a un món on les noves tecnologies en són el pa de cada dia. Cal educar als alumnes en funció del context en el qual creixeran. Els EVE/A a l’aula no haurien de ser un annex d’aquesta, sinó que han de formar part del procés d’ensenyament i aprenentatge. Com a opinió personal, crec que aquesta assignatura ens ha obert una mica més els ulls respecte les noves tecnologies. De les coses més importants que he après amb aquesta assignatura és que per molts recursos que tinguem, si no els sabem fer servir són completament inútils. El saber fer servir les EVE/A és tan important com el fet de tenir-les.


M’agradaria acabar amb aquesta darrera entrada desitjant unes més que felices festes. Que gaudiu tots de tots aquells que estimeu en unes dates tan familiars. Bon nadal i bones festes a tothom!

Sessió 27 (22/12/2011)


Avui dia 22, és l’últim dia de classe. Però per poder marxar en pau i tranquils de vacances cal que deixem lligats alguns temes que haurem d’entregar el proper dia 26. Era una classe molt important la d’avui perquè havíem de realitzar una tasca del bloc.
Ha estat una classe tranquil·la, on es notava que tots havíem de prendre atenció a les explicacions de l’ Eduard. Pas a pas, l’ Eduard ens ha anat donant les indicacions necessàries per crear un VOKI. Es tracta d’un personatge animat que pots personalitzar i afegir una frase que es pot reproduir pitjant la tecla “play”. Un cop hem afegit el nostre personatge, hem après a penjar al nostre bloc un RSS a través del qual, podrem gaudir de noticies actualitzades i els seus enllaços. Fetes aquestes dues tasques, hem dedicat l’estona restant a resoldre dubtes que han anat sorgint a mesura que dúiem a terme les diferents tasques, tan del moodle com del bloc personal.



Al final de la classe, l’ Eduard ha dedicat una estona a tots aquells que encara teníem dubtes per resoldre. Jo era un d’aquests alumnes amb dubtes així que hem anat a una aula propera i he preguntat a l’Eduard com resoldre el meu dubte. Dit i fet, en un tres i no res he resolt el meu dubte i com que era l’última classe ens hem desitjat unes bones festes i una feliç entrada d’any. 

martes, 20 de diciembre de 2011

Sessió 26 (20/12/2011)


Després de passar pel centre i visitar l’escola Garbí tot analitzant el que se’ns demana pel treball, avui dimarts era el dia de presentar als nostres companys les característiques del centre respecte les TIC. Tot el que havíem extret de la visita i que creiem important ha estat inclòs en una presentació que personalment crec que ens ha sortit prou bé.


Al llarg de la presentació, hem parlat de quina era la filosofia del centre respecte les TIC, de quin equipament disposen, formacions que reben els professors, projectes de futur, etc. La part que vam consensuar entre tots els membres del grup que seria la que podria plasmar millor va ser la del professorat. Per la meva condició d’antic alumne, he estat quan la formació dels professors no era tan bona i gràcies a la visita he pogut veure com han millorat les coses

Després de presentar als companys la nostra feina, crec que s’han interessat  perquè hem parlat de projectes i de material molt interessant i poc habitual dins de l’aula. Hem presentat un contingut ric i amb exemplificat mitjançant enllaços amb fragments de vídeos o la mateixa web de l’escola. En general, estic content amb el resultat obtingut i personalment, crec que tothom ha entès sense cap mena de problema la part que he explicat jo.


Per acabar l’entrada d’avui, m’agrada felicitar a tots els grups, sense excepció. Crec que en classes com les d’avui, aprenem infinitat de coses els uns dels altres i ens mereixem un reconeixement. En el meu cas, valoro molt el contingut d’aquestes presentacions perquè ens permet contrastar la informació rebuda per la resta amb la que nosaltres hem treballat i a partir d’aquí, fer-nos preguntes entre nosaltres amb la finalitat de cercar la retroalimentació que tan valoro dins l’aula tan amb mestres com amb els alumnes. M’ha semblat molt interessant la gran diversitat de centres que han estat presentat durant la sessió d’avui, han sorgit debats interessants i he volgut interessar-me respecte els cursos de formació que poden rebre els mestres.

Finalment, només afegir que avui ha estat la última sessió amb en Joan Anton fins després de les vacances. La sessió ha estat més que interessant i ens hem desitjat unes bones festes.

jueves, 15 de diciembre de 2011

Sessió 25 (15/12/2011)

Com gairebé cada dijous, hem anat a l’aula d’informàtica amb l’ Àngels, però no tot ha començat com desitjàvem. Ens hem trobat com alguns dels ordinadors de l’aula no funcionaven i ha estat una mica caòtic per moments. En el meu cas, he tingut sort perquè justament he escollit un ordinador que si que funcionava. Com que el meu si que rutllava, la Nerea i la Cristina s’han afegit i hem fet la tasca d’avui de manera conjunta. Un cop ens hem situat tots, hem començat a treballar amb un programa nou anomenat CorelDRAW.
Com que es tractava d’un programa nou per nosaltres, el primer que hem fet ha estat tota una sèrie de proves i de nocions bàsiques per poder realitzar la tasca correctament. Havent provat i sabent ja més o menys com funcionava, hem començat a utilitzar el programa amb la finalitat de crear una imatge a partir de la fotografia d’una fruita. Els primers passos, en els qual provàvem les eines, han estat divertits. Hem pogut veure una petita part del gran ventall de possibilitats que ens ofereix aquest programa. Hem decorat figures geomètriques i hem escrit text al voltant, hem utilitzat una eina anomenada bézier la qual ens serà molt útil a mesura que avança l’activitat, hem après a dotar de color les formes,etc.  

La intenció de l’activitat d’avui era crear, mitjançant el CorelDRAW, una imatge vectorial amb una imatge real d’una fruita com a guia. L’eina que més hem fet servir ha estat el Bézier, que al final, hem acabat dominant encara que ens ha costat bastant (per no dir molt). El resultat, ha estat una mica estrany, però creiem que hem assolit els conceptes importants que ens permetran crear la fruita definitiva aquestes vacances de Nadal.

Quina conclusió n’extrec de la classe d’avui? Doncs jo crec que dins del caos que es respirava ja que era un programa totalment nou, ha estat una classe divertida, com gairebé totes les de l’Àngels. A més a més, el programa m’ha semblat molt útil de cara al tracte amb els alumnes i la realització de diverses activitats per a ells. 

martes, 13 de diciembre de 2011

Sessió 24 (13/12/2011)

Avui no he pogut assistir a la classe per motius mèdics però tot i així he mantingut el contacte amb la Marina Alba a través del mòbil i els he comunicat que la reunió amb el cap de tècnics de l’escola Garbí ,que és el centre que em escollit per fer l’anàlisi del centre, està concretada. Ha estat molt difícil poder trobar un forat per poder veure’ns ja que està molt enfeinat i reparteix el seu temps en dos centres que pertanyen a la mateixa fundació Escoles Garbí. Tot i les dificultats, ja tenim hora per poder visitar l’escola. Dimarts vinent tenim la presentació en la qual haurem de recollir l’anàlisi del centre i volem fer una bona feina.

Tinc moltes ganes de tornar a l’escola on vaig créixer des de que era molt petit. Per mi significa retrobar-me amb molta gent que fa dos anys que no veig i que em van acompanyar durant molt anys. Fa dos anys vaig deixar professors que em van veure créixer, però fins i tot amics que m’agrada veure com estan millor, com passen els anys i la relació segueix intacte.

Un altre dels motius pels quals aquest retorn a l’escola és important per mi és perquè gràcies al meu germà petit, que encara és alumne de l’escola, estic al corrent de la gran majoria dels canvis que esta vivint l’escola respecte les TIC. Aquest va ser un dels motius principals pels quals vam decidir triar aquest centre, perquè jo hi he conviscut i sé que donen molta importància a les noves tecnologies a les aules.

Esperem treure tot el suc possible de la nostra visita a l’escola i realitzar una més que satisfactòria presentació de cara al proper dimarts. Ja us informaré de com ha anat la presentació. 

jueves, 8 de diciembre de 2011

Sessió 23 (08/12/2011)

Aquesta setmana la cosa va d’efemèrides i és que avui hem tornat a no fer classe degut a que també és festiu. Així com dimarts parlàvem dels 33 anys des de l’aprovació de la Constitució Espanyola avui és el dia de la Immaculada Concepció, una de les grans festes de l’Esglèsia Catòlica. Per a nosaltres com a estudiants, és un dia de descans, així que tots a gaudir del pont que ens ha tocat!

Tan sols afegir un petit incís, la imatge que trobeu adjuntada amb aquesta entrada correspon a una obra deliciosa del gran pintor espanyol Bartolomé Esteban Murillo. Com es pot veure, es tracta d’una obra corresponen al barroc per la seva atmosfera carregada d’elements ornamentals. 

martes, 6 de diciembre de 2011

Sessió 22 (06/12/2011)


Perquè avui dia 6 de Desembre no fem classe? Avui parlarem d’efemèrides i és que celebrem que en un dia com avui, fa 33 anys, el poble va decidir de manera democràtica l’aprovació per ampla majoria de l’actual Constitució Espanyola. Així doncs, avui commemorem la celebració del Referèndum Constitucional. La Constitució de l’any 1978 és la vigent i és aquest el motiu pel qual avui és un dia festiu a tot Espanya.

jueves, 1 de diciembre de 2011

Sessió 21 (01/12/2011)

Lamento haver d’acceptar que tampoc vaig assistir a aquesta sessió de l’ Àngels. Tot i així, m’han comentat els meus companys que han realitzat una tasca senzilla a través del programa PowerPoint. M’he estat mirant la guia de la tasca d’ahir i no sembla del tot complicada. No coneixia aquesta vessant del PowerPoint, així que estic expectant per saber com puc construir jocs mitjançant aquest programa. Quan realitzi la tasca, ja us comentaré quina conclusió n’extrec! 

martes, 29 de noviembre de 2011

Sessió 20 (29/11/2011)

Són dues les grans fites que ens queden per assolir pel que fa a la part del Joan Anton. Avui, hem parlat sobre una d’elles i es tracta del projecte final. Estic content per les persones amb les quals realitzaré el treball ja que en l’últim realitzat, el resultat va ser molt satisfactori.

Així doncs, les dues Marines, la Nerea i jo hem estat debatent quin podria ser el tema d’aquest projecte a través del qual haurem d’incloure les TIC. Després de realitzar una pluja d’idees, hem decidit entre tots triar “el fons marí” com a tema principal del projecte. L’hem escollit perquè creiem que el podrem treballar a fons i ens permet un gran ventall de possibilitats. Grup a grup, hem anat passant per les petites tutories amb en Joan Anton i quan ens ha tocat a nosaltres, li ha agradat molt la nostra proposta.

La nostra intenció és treballar varies vessants de les TIC respecte aquest projecte. Per exemple, per treballar determinades activitats utilitzarem un programa que ja hem treballat amb anterioritat com es el JClic. Tot i així, el nostre projecte no només serà dedicat al infants sinó que els pares també estaran inclosos. Per drigir-nos als pares, amb l’objectiu d’informar-los respecte les sortides, la feina feta a classe, etc. De totes maneres, el projecte no està tancat així que encara podem afegir altres activitats.

Tal i com ens va dir el Joan Anton, en principi estava be però fins la segona setmana de Desembre no sabrem si els tres professors que ens avaluaran el projecte final aprovaran la nostra proposta del fons marí. Fins llavors, només podem esperar. De moment, hem començat creant un Docs. Es tracta d’un treball important i no volem que el temps se’ns tiri a sobre. Intentarem donar el dos cents per cent en aquest treball. 

jueves, 24 de noviembre de 2011

Sessió 19 (24/11/2011)

Quin greu no haver pogut assitir a la sessió d’avui amb l’ Àngels! Se m’ha fet impossible assistir avui a classe i en veure el resultats de les tasques realitzades ha estat una decepció. Ha d’haver estat d’allò més divertit veien les cares de les imatges!

Però no tot és tan divertit com sembla... Amb l’ajuda d’una persona que esta habituada a utilitzar el Photoshop, he INTENTAT fer la pràctica. He suat sang per poder fer-ho! No obstant això, he anat pas a pas i crec que he obtingut els resultats desitjats. És complicat, així que un cop no tens a l’Àngels davant lamentes no anar a classe per resoldre tots aquells dubtes que se’t presenten mentre tu ho realitzes sol a casa. 

martes, 22 de noviembre de 2011

Sessió 18 (22/11/2011)

Avui era el dia de la presentació oral davant de tot el grup i sabíem que ens hi jugàvem molt. L’esforç de tot el treball havia de quedar plasmat en només 10 minuts, que era una de les premisses que en Joan Anton ens demanava a l’hora d’efectuar la presentació grupal. A més a més, havia d’anar acompanyada d’un suport visual, un Power Point, que alhora havia de ser clar i senzill. El repte era important, i entre nosaltres es palpava la preocupació i el neguit. Després de totes les presentacions, els resultats van ser molt positius i les cares reflectien aquest estat d’ànim. A continuació m’agradaria, a grans trets, fer una valoració del còmput global de les presentacions.

Tots els grups, al llarg de la sessió han anat presentant els seus respectius temes els quals parlaven d’aspectes relacionats amb les TIC i les TAC a les aules. Així doncs, hem anat veiem i coneixent nous estris que perfectament podríem utilitzar en un futur amb els nostres alumnes. Precisament, aquest és l’aspecte que m’agradaria destacar. L’aspecte més favorable d’aquestes presentacions és la utilitat que pot tenir en un futur no massa llunyà, l’enriquiment que ens proporciona a l’hora de conèixer nous recursos mitjançant les TIC dins les aules. Sempre he cregut que l’educació s’ha d’impartir tenint en tot moment en compte el moment històric i el que ens toca és això. L’ordinador ja no és una eina a part, sinó que hauria de ser un fixe dins les aules de qualsevol cicle.

Pel que fa a la valoració de la nostra pròpia presentació, n’estic força satisfet perquè crec que hem complert amb el que se’ns demanava. Hem après durant la preparació de l’exposició i a més hem obert portes als companys que presenciaven. Hem estat capaços de realitzar una bona presentació de manera clara i entenedora i seguint estrictament les normes marcades prèviament per en Joan Anton. 

jueves, 17 de noviembre de 2011

Sessió 17 (17/11/2011)



De nou, decidim plantar-nos per reivindicar el que creiem just. Ens alcem tots junts en contra d’aquells que decideixen que les retallades a l’educació és una sortida viable d’aquesta gris situació que ens amarga des de ja fa molt de temps. Avui, no hem assistit a classe perquè hem decidit unir-nos al que creiem que és millor. L’educació no es toca! Ni a les aules ni a casa. Així que on érem de ser és a plaça Universitat lluitant per allò que considerem que és just.  

martes, 15 de noviembre de 2011

Sessió 16 (15/11/2011)

És gairebé impossible saber quin professor et tocarà en aquesta assignatura! Avui hem tornat a fer classe amb en Joan Anton. Durant la sessió d’avui hem parlat dels dos grans reptes que ens queden per assolir: L’anàlisi d’un centre en relació les TAC i el projecte final que encara que el nom espanti una mica, crec que ens pot quedar molt i molt bé. Pel que fa al primer treball, estic molt content perquè el centre que hem escollit és la meva antiga escola on vaig estar-hi des de el 5 anys. Serà emocionant visitar-la i retrobar-me amb antics professors i personal de l’escola que tants anys han conviscut amb mi.

Un cop hem parlat d’aquests dos temes que teníem pendents, hem treballat en les presentacions que tenim el proper dimarts, durant l’hora de classe. Al nostre grup i a mi, ens ha tocat un tema complicat però tot i així hem trobat la vessant més interessant d’aquest. La imatge digital és del que tractarà la nostra exposició i crec que hi podem treure molts aspectes que seran de l’interès de tota la classe. El dibuix està present al llarg de tota l’etapa infantil i desenvolupa un paper importantissim per l’infant. Així doncs, nosaltres ens encarregarem de presentar tota una sèrie de recursos que els dibuix digital ens facilita. La part que em toca presentar a mi es centra en els programes que ens permeten crear i experimentar amb el dibuix digital.

Haurem de treballar dur per poder gaudir d’un bon resultat en aquesta presentació. En Joan Anton ens exigeix una manera de treballar diferent, però tant o fins i tot més vàlida que les altres.

jueves, 10 de noviembre de 2011

Sessió 15 (10/11/2011)

Com podem presentar un text o un PowerPoint de manera correcte?  Aquest ha estat el tema que em tractat avui amb l’Àngels i sincerament crec que m’ha estat molt útil. Al llarg d’aquesta sessió m’he adonat de que no faig masses coses bé a l’hora de realitzar una presentació. Sóc una persona que li costa molt sintetitzar les coses, que sovint caic en l’error de sobrecarregar les presentacions amb excessiva informació degut a la meva manca d’habilitat d’esquematització. D’altra banda, sóc molt perfeccionista amb la meva feina i sempre intento seguir el mateix patró de contingut, títols, etc. Aquest serà el meu gran repte, aprendre a sintetitzar la informació que empobreix les meves presentacions i seguir amb els mateixos hàbits a l’hora d’escollir les grandàries i les tipografies.

El que més m'agrada d'aquest tipus de sessions és la utilitat que li atribueixo de cara al futur. Així mateix, també ens serà molt útil en un present immediat a l'hora de realitzar qualsevol tasca requerida d'una bona presentació via un suport digital. Sense anar més lluny, per aquesta mateixa assignatura, haurem de preparar una presentació. És el moment idoni per posar en pràctica tots aquells conceptes que l' Àngels ens ha intentat ensenyar a nosaltres avui. 

martes, 8 de noviembre de 2011

Sessió 14 (08/11/2011)

Durant la darrera sessió amb l’Eduard, vaig descobrir un món totalment  desconegut. Davant dels nostres ulls, de cop, en una hora i mitja, es van obrir una infinitat de recursos que ens ofereix Google.

Avui, com ja he dit anteriorment, hem vist diversos programes destinats a diferents activitats. Primerament, hem treballat amb el Google Docs, que ja ens era familiar degut a que l’any passat vam realitzar treballs utilitzant aquest suport. Mitjançant el Docs, hem creat de manera conjunta una història de Nadal I a més a més hem compartit fotografies tot introduint les seves dades(autor, precedència). La recerca de fotografies no ha estat del tot fàcil ja que havíem d’anar molt pendents de les llicències de privacitat de les imatges. Les fotografies cercades, havien de ser posades en comú en un àlbum anomenat Picassa, del qual no n’havia sentit a parlar. Així doncs, cadascú compartia les imatges en un àlbum que tots podíem veure. Pel que fa ala meva valoració personal de totes dues eines crec que són molt favorables a l’hora de poder establir contacte sense haver de sortir de casa. És més, el Docs s’ha convertit en una eina més que habitual quan necessitem realitzar treballs en grups d’altres assignatures o d’aquesta mateixa. Pel que fa a l’àlbum Picassa crec que destacaria la connexió constant que permet dins dels membres del grup.


Al acabar la sessió, l’Eduard ens ha posat deures de cara al dia 22 de Desembre. Espero que els resultats siguin els desitjats

jueves, 3 de noviembre de 2011

Sessió 13 (03/11/2011)


A la darrera sessió amb l' Eduard no vaig poder assistir però no obstant això, al dia següent vaig preguntar als companys què havien realitzat durant aquella sessió. Ells em van dir que havien creat un Moodle i jo i aquests temes no ens portem del tot bé. Per aquest motiu, jo i uns quants companys més que tampoc van poder assistir a la classe, vam concretar una tutoria amb l' Eduard. Al final, vaig poder aconseguir els passos que havia de seguir per poder dur a terme la creació d'un Moodle.


No havia disposat mai de la oportunitat de crear un Moodle, però si que estic habituat a manipular-lo constantment ja que hem d'entrar dia si i dia també al de la UB. Em sembla una eina més que completa, que permet abarcar una quantitat enorme i variada d'informació. Espero que no tingui cap problema a l'hora de crear-lo i pugui seguir el ritme de les classes.

Sessió 13 (03/11/2011)





Durant la darrera sessió amb l’Eduard, vaig descobrir un món totalment  desconegut. Davant dels nostres ulls, de cop, en una hora i mitja, es van obrir una infinitat de recursos que ens ofereix Google.

Avui, com ja he dit anteriorment, hem vist diversos programes destinats a diferents activitats. Primerament, hem treballat amb el Google Docs, que ja ens era familiar degut a que l’any passat vam realitzar treballs utilitzant aquest suport. Mitjançant el Docs, hem creat de manera conjunta una història de Nadal I a més a més hem compartit fotografies tot introduint les seves dades(autor, precedència). La recerca de fotografies no ha estat del tot fàcil ja que havíem d’anar molt pendents de les llicències de privacitat de les imatges. Les fotografies cercades, havien de ser posades en comú en un àlbum anomenat Picassa, del qual no n’havia sentit a parlar. Així doncs, cadascú compartia les imatges en un àlbum que tots podíem veure. Pel que fa ala meva valoració personal de totes dues eines crec que són molt favorables a l’hora de poder establir contacte sense haver de sortir de casa. És més, el Docs s’ha convertit en una eina més que habitual quan necessitem realitzar treballs en grups d’altres assignatures o d’aquesta mateixa. Pel que fa a l’àlbum Picassa crec que destacaria la connexió constant que permet dins dels membres del grup.